Showing posts with label English Quiz. Show all posts
Showing posts with label English Quiz. Show all posts

Friday, 29 April 2016

English Quiz for SSC CGL 2016

English Quiz for SSC CGL 2016


Directions (1–10):In these questions, sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four alternative.

1.Nepal after the earthquake and its aftershocks is _____ with stories of love, loss, betrayal 
A. starved
B. devoid
C. replete
D. stark
Ans- C. replete

2.The Bankruptcy Bill seeks to establish a new ______ for quick resolution in cases where there is a default by a borrower.
A. disassembly
B. salubrious
C. obliteration
D. framework
Ans- D. framework

3.The fate of the Constitution (122nd Amendment) GST Bill depends on whether the government can build a ______ with the Congress party.
A. abnegation
B. confrontation 
C. consensus
D. antagonism
Ans -C. consensus

4.The Mysuru temperature on Sunday ________ a 100-year-old record, registering 39.9 degrees Celsius.
A. exuberant
B. healed
C. shattered
D. animated 
Ans- C. shattered

5.The society with the help of Fisheries Department _______ send them for lab to know the exact cause.
A. can
B. would
C. could
D. should
Ans- B. would

6.The humidity ________ recorded on Sunday was 73 per cent, which was 3 per cent below normal.
A. coarse
B. craggy
C. level
D. crooked 
Ans-C. level

7.The Congress held a press conference on Sunday demanding that the trial be initiated ______ six months.
A. within
B. without
C. for
D. that
Ans- A. within

8.The bandh called by the party in protest ________ the domicile policy recently announced by the state government 
A. against
B. along
C. acknowledge
D. sympathetic
Ans- A. against

9.The operation was part of a wider offensive _______ at securing parts of the country captured by jihadist militants
A. viewed
B. neglected
C. aimed
D. drifted
Ans- C. aimed

10.The coalition, led by Sunni powerhouse Saudi Arabia, has deployed Apache helicopters to support ________ fighting on the ground.
A. rebels 
B. insurgents
C. tramps
D. loyalists
Ans- D. loyalists

Wednesday, 27 April 2016

English Quiz for SSC CGL 2016

English Quiz for SSC CGL 2016

Directions (1-5): In the following questions, some of sentences have errors and some have none. Find out which part of a sentence has an error. The character of that part is your answer. If there is no error, your answer is (D).

1.Several parts of India (A) / reeled under severe heat wave (B) / conditions on Saturday(C)/.No error (D)
A. Several parts of India 
B. reeled under severe heat wave 
C. conditions on Saturday
D. No error 
Ans-D. No error.

2.A 22-year-old man allegedly attempt (A)/ suicide by slitting his throat in full (B)/ public view at a temple in North-West Delhi’s (C)/ . No error (D)
A.A 22-year-old man allegedly attempt 
B. suicide by slitting his throat in full 
C. public view at a temple in North-West Delhi’s 
D. No error
Ans-A, attempted will be used in the place of attempt .(Statement talked about past)

3.The matter have been listed for (A)/ hearing by a Metropolitan Magistrate (B)/ in Patiala House Courts on Monday (C)/ No error.(D)
A. The matter have been listed for 
B. hearing by a Metropolitan Magistrate 
C. in Patiala House Courts on Monday 
D. No error
Ans-A . has will be used in the place of have.(Has is used because matter is used if matters will be used then we will use have).

4.There have been no major communal riots (A) / in the past two years but every small incidents has been blown (B)/ up in the media into a huge atrocity (C)/ No error.(D)
A. There have been no major communal riots
B. in the past two years but every small incidents has been blown
C. up in the media into a huge atrocity
D. No error.
Ans-B. incident will replace incidents .As has been used so we will use incident instead of incidents .

5.Analysts expect private banks (A)/ will report better earnings as compared to (B)/ their public sector counterparts (C)/ No error.(D)
A. Analysts expect private banks 
B. will report better earnings as compared to 
C. their public sector counterparts 
D. No error.
Ans -D. No error.

6.Efficacy of the judicial system is vitally (A)/ connected at the Modi government's 'Make in India' (B)/ and 'Ease of doing business' campaigns (C)/ . No error (D)
A. Efficacy of the judicial system is vitally
B. connected at the Modi government's 'Make in India'
C. and 'Ease of doing business' campaigns 
D. No error
Ans- B. With will be used in the place of at.

7.The Kolkata Knight Riders have emerged as (A)/ the top team in this edition of the IPL (B)/ notching up three wins in four match (C)/. No error (D)
A. The Kolkata Knight Riders have emerged as
B. the top team in this edition of the IPL
C. notching up three wins in four match
D.No error
Ans- C, Matches will be used in the place of match.

8.Virat Kohli posted (A)/ a adorable photo with Dhoni’s daughter (B)/ on his Facebook page (C)/ .No error(D)
A. Virat Kohli posted
B. a adorable photo with Dhoni’s daughter
C. on his Facebook page
D.No error
Ans-B, an will be used in the place of a.

9.Sunny Leone has (A)/ taken up a new role (B)/ in her career, by turning a writer.(C)/ No error (D)
A.Sunny Leone has
B. taken up a new role
C. in her career, by turning a writer
D. No error
Ans-D. No error

10.Pankaja Munde posted series of selfies (A)/ on Twitter clicked in Latur, (B)/ reeling under drought, during a weekend tour(C)/ No error (D)
A. Pankaja Munde posted series of selfies
B. on Twitter clicked in Latur
C. reeling under drought, during a weekend tour
D.No error
Ans- A, a will be used before series.

Monday, 25 April 2016

English Quiz

English Quiz 

Directions (1-5): Which of the phrases (1), (2), (3) and (4) given below each sentence should replace the word/phrase printed in bold in the sentence to make it grammatically correct? If the sentence is correct as it is given and ‘No correction is required’, then mark (5) as the answer.

1. In attempting to move ahead, we have forsaken our good cultural even practices.
1) our even good cultural practices.
2) even our good cultural practices.
3) our good even cultural practices.
4) good cultural practices even.
5) No correction required


2. Sikkim has emerged as one of the most after sought tourists destinations in the country.
1) tourists destination sought after
2) sought-after tourist destination
3) seeking-after tourists destination
4) sought-after tourist destinations
5) No correction required

3. Uttarakhand has struck by a calamity that the state's Chief Minister has called a 'Himalayan Tsunami'.
I) has been struck
2) had stricken
3) is being struck
4) was being stricking
5) No correction required

4. Edward Snowden, in other words, has informed US and British citizens that they have no privacy who so ever.
1) whoever
2) whomever
3) whatsoever
4) whatever
5) No correction required

5. If you lived in Delhi and read the sports pages regularly, you might remember seeing Shikhar Dhawan's name emblazoned across headlines for almost a decade now, though never in the main sports page.
I) never over
2) ever at
3) always beside
4) however inside
5) No correction required

Directions (6-10): Rearrange the following six sentences (A), (B), (C), (D), (E) and (F) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below.

(A) The pressure on land is high and the workers on land also are compelled to go to the city to find a job there.
(B) Today, with the establishment of factories, the commodities produced by the village craftsmen cannot compete in quality or price with those produced in factories with the result that the village industries suffer a loss and after some time close down.
(C) The joint family system in India flourished in the days of yore when agriculture and trade in the villages were in a sound position.
(D) With the closing down of the village industry the workers move to the city.
(E) Besides the decline of agriculture and trade, there are other causes which induce people to move to the city.
(F) Owing to the inrush of people from the villages to the cities, the Hindu joint family system breaks down.

6. Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement?
1) A
2) B
3) D
4) C
5) F

7. Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement?
1) E
2) B
3) D
4) C
5) A

8. Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement?
1) C
2) A
3) B
4) E
5) D

9. Which of the following should be the LAST (SIXTH) sentence after rearrangement?
1) E
2) F
3) B
4) A
5) C

10. Which of the following should be the FOURTH sentence after rearrangement?
1) D
2) E
3) A
4) C
5) B


1. 2
2. 4
3. 1
4. 1
5. 3
6. 4
7. 2
8. 5
9. 2
10. 3

English Quiz

English Quiz 

Quiz 5Quiz 4Quiz 3Quiz 2Quiz 1







































































































































































































































































































Sunday, 24 April 2016

English Quiz

English Quiz 

Image result for english quiz

Directions (Q. 1-10): Read the following passage carefully and answer the questions given below it.
The option in India will soon apply not only to the bags that hold the groceries, but also to the cash used to purchase them.The Reserve Bank of India (RBI) is preparing to circulate 1 billion plastic notes of 10 rupees (6 fils) in five cities to test their practicability. The purpose of the new notes was to increase the lifespan of the currency and combat counterfeiting. The five cities - Kochi, Mysore, Jaipur, Bhubhaneshwar and Shimla - have been chosen for their geographic disparity and to test the effect of their varying climates on the notes. No date has been announced for the start of the trials. Plastic currency notes - or polymer banknotes, as they are also called - were first issued in Australia in 1988 and have since been adopted in Singapore, Brazil, Mexico and Nigeria, among other countries. Only a handful of nations have switched over entirely to polymer currency. They include Canada, New Zealand, Brunei and Vietnam. 


There have been no estimates in India of the cost of printing banknotes on paper versus plastic. But central banks in Canada and New Zealand have said that plastic notes cost twice as much to produce. However, polymer notes have an average lifespan of five years, compared with one year for paper notes. “You can tear paper with your fingers. You can’t do that with polymer notes,” Mr Jhunjhunwalla said. “It isn’t easy to write on polymer notes or crease them. Paper is affected in climate that is too cold or too warm or too rainy.” For the RBI, the durability of plastic cuts the expense of printing replacements for soiled paper notes and disposing of those taken out of circulation. According to the RBI’s annual report for the year from 2009 to 2010, 13 billion banknotes - nearly a quarter of all the notes in circulation - had to be destroyed. Until the mid-1990s, retracted banknotes were burnt. Today, as in many other countries, soiled paper notes are shredded. The RBI has tried to recycle shredded notes into novelty paperweights, bricks or cardboard. But Mr Gandhi said they discovered the paper was so finely shredded that they could not even give it away. The shredded notes now make their way to landfills and land reclamations.
1. What's the main reason to introduce plastic currency by the Reserve Bank of India ?
1) To improve security features to defeat the efforts of counterfeiters.
2) For improving the life of bank notes.
3) Plastic notes are stain proof and don't tear easily.
4) Other countries i.e. Australia and Singapore have also launched plastic notes.
5) None of these
2. Why only five selected cities are chosen for trial of plastic currency ?
1) Due to varied geographical locations and climatic conditions.
2) These cities have major complain of counterfeiting.
3) Security and intelligence agencies are working only in these cities to thwart the illegal activities related to fake Indian currency notes.
4) All of the above
5) None of these
3. According to the passage, which of the following can be said about the plastic currency ?
1) Such notes incorporate many security features not available to paper banknotes.
2) Plastic currency is made from a polymer.
3) It is last significantly longer than paper notes.
4) All of the above
5) None of these
4. Which of the following is/are true about the impact of plastic currency on Indian economy ?
1) It will drive economic growth.
2) It will increase purchasing power and need to carry hard cash.
3) Banks will charge for this.
4) Economic cycle consumption greater income decline in inventory increased production.
5) None of these
5. Which of the following statement would weaken the arguments for issuing plastic currency in India ?
1) The cost of the notes is going to be significantly higher; because once printed these notes will last long.
2) Counting them might be bit of a task.
3) The authorities might also have to bear the cost of replacing the ATMs or vending machines and other automatic
payment devices that issue money.
4) All of the above
5) None of these
Directions (6 – 8) : Choose the word which is MOST OPPOSITE in meaning of the word printed in bold as used in the passage-
6. Counterfeiting
1) Duplication 
2) Original 
3) Reproduction 
4) Facsimile 
5) Likewise
7. Combat
1) Harmony 
2) Engagement 
3) Struggle 
4) Fight 
5) Skirmish
8. Disparity
1) Divergence 
2) Imbalance 
3) Discrepancy 
4) Similarity 
5) Imparity
Directions (9–10) : Choose the word which is MOST SIMILAR in meaning of the word printed in bold as used in the passage-
9. Retracted
1) Cancelled 
2) Mended 
3) Sanctioned 
4) Forged 
5) Emphasized
10. Novelty
1) Standard 
2) Regular 
3) Weird 
4) Horrific 
5) Newness


Answers:
1. 1 
2. 1 
3. 4 
4. 5 
5. 3 
6. 2
7. 1 
8. 4 
9. 1 


10. 5


Saturday, 23 April 2016

English Quiz For Upcoming Exams

English Quiz For Upcoming Exams

Directions(1-10): In the following questions, four alternatives are given for the statements. Choose the alternative which best expresses the meaning.
1.He _______ become a teacher if he had gone to College.
A .has
B. could have
C. should have
D. would have
E. will have
Ans -D. would have
(if + past perfect, ...would + have + past participle)
the third conditional can be make by using the past perfect after 'if' and then 'would have' and the past participle in the second part of the sentence
2.If I met the Narendra  Modi, I ______ say hello.
A. can
B. will
C. could
D. should
E. would
Ans-E. would
(if + past simple, ...would + infinitive)
The second conditional uses the past simple after if, then 'would' and the infinitive
3. If I ____ perfect English, I would have a good job.
A. spoke
B. speak
C. will speak
D. should speak
E. would have spoke
Ans- A. spoke
(if + past simple, ... would + infinitive)
4.What would you do if it ______  on your wedding day?
A. rained
B. will rain
C. would rain
D. should rain
E. could rain
ans- A (if + past simple, ...would + infinitive),The second conditional uses the past simple after if, then 'would' and the infinitive
5.If the baby  had slept better last night, I _____ so tired.
A. shouldn't have been
B. couldn't have been
C. could
D. wouldn't have been
E. would
Ans- D. wouldn't have been
(if + past perfect, ...would + have + past participle)
6.Lots of people come if Anita_______ a party.
A. had
B. has
C. have
D. will
E. could
Ans-B.has.
If + present simple, .... present ,simple two present simple verbs (one in the 'if clause' and one in the 'main clause')
7.If I were you, I _______ go out with that girl.
A. wouldn't
B. shouldn't
C. couldn't
D. willn't
E. hasn't
Ans- A. wouldn't
8.Snakes bite if they _____ scared
A. was
B. would
C. are
D. could
E. has
Ans-C.are ,If + present simple, .... present simple.
 The result of the 'if clause' is always the main clause
9.We __________ late again if we bought a new car.
A. should
B. could
C. shouldn't be
D. couldn't be
E. wouldn't be
Ans- E. wouldn't be.
The second conditional uses the past simple after if, then 'would' and the infinitive
10.If I ___ him, I'll tell him.
A. have see
B. has see
C. see
D. saw
E. will see
Ans-C.see
The first conditional has the present simple after 'if', then the future simple in the other clause