Friday, 29 April 2016

English Quiz for SSC CGL 2016

English Quiz for SSC CGL 2016


Directions (1–10):In these questions, sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four alternative.

1.Nepal after the earthquake and its aftershocks is _____ with stories of love, loss, betrayal 
A. starved
B. devoid
C. replete
D. stark
Ans- C. replete

2.The Bankruptcy Bill seeks to establish a new ______ for quick resolution in cases where there is a default by a borrower.
A. disassembly
B. salubrious
C. obliteration
D. framework
Ans- D. framework

3.The fate of the Constitution (122nd Amendment) GST Bill depends on whether the government can build a ______ with the Congress party.
A. abnegation
B. confrontation 
C. consensus
D. antagonism
Ans -C. consensus

4.The Mysuru temperature on Sunday ________ a 100-year-old record, registering 39.9 degrees Celsius.
A. exuberant
B. healed
C. shattered
D. animated 
Ans- C. shattered

5.The society with the help of Fisheries Department _______ send them for lab to know the exact cause.
A. can
B. would
C. could
D. should
Ans- B. would

6.The humidity ________ recorded on Sunday was 73 per cent, which was 3 per cent below normal.
A. coarse
B. craggy
C. level
D. crooked 
Ans-C. level

7.The Congress held a press conference on Sunday demanding that the trial be initiated ______ six months.
A. within
B. without
C. for
D. that
Ans- A. within

8.The bandh called by the party in protest ________ the domicile policy recently announced by the state government 
A. against
B. along
C. acknowledge
D. sympathetic
Ans- A. against

9.The operation was part of a wider offensive _______ at securing parts of the country captured by jihadist militants
A. viewed
B. neglected
C. aimed
D. drifted
Ans- C. aimed

10.The coalition, led by Sunni powerhouse Saudi Arabia, has deployed Apache helicopters to support ________ fighting on the ground.
A. rebels 
B. insurgents
C. tramps
D. loyalists
Ans- D. loyalists

Geography Quiz for SSC CGL 2016, SSC CPO, Railways and CHSL

Geography Quiz for SSC CGL 2016, SSC CPO, Railways and CHSL



1.Indian climate is generally influenced by?
A.Presence of Himalayas in the North
B.Indian ocean in the east
C.Both of the above.
D.None of the above.
Ans - C.

2.The Factors which influnce the climate in India are?
1.Altitude
2.Latitude.
3.Relief
A.1 and 2
B.2 and 3
C.1 and 3
D. All of the these.
Ans-D.

3.In Peninsular India , the direction of prevailing summer monsoonal wind is ?
A.From East
B.From West
C.From North
D.From South
Ans- B.

4.Indian Climate is ?
A.Mild Climate
B.Semiarid
C.Arid
D.Tropical monsoon climate
Ans-D.Tropical monsoon climate

5.What is ITCZ?
A.Intra Tropical Convergence Zone
B.Inter Tropical Convergence Zone
C.None of the above
D.International Tropical Convergence Zone
Ans-B.Inter Tropical Convergence Zone

6.Southern Oscillation was discovered by whom?
A.Sir Gilbert Walker
B.Flohn
C.Sir Palker
D.Sir Thomson
Ans-A.Sir Gilbert Walker

7.EL Nino replaces which current?
A.Greenland 
B. Kuroshio
C.Atlantic Ocean
D.Humboldt
Ans-D.Humboldt

8.Which months are known for retreating monsoons.
A.April and May
B.June and August
C.October and November
D.March and April
Ans-C.October and November

9.Thornthwaite's scheme is based on which the concept of ?
A.Forest conservation
B.Soil structure
C.Water balance
D.Ecological divisions
Ans-C.Water balance

10.La Nina is also known as ?
A. Christ Child
B.The Girl child
C.The Little Boy
D.None of these
Ans-B.The Girl child

Test of the day : SSC CGL 2016, SSC CPO, SSC CHSL and Railways

Test of the day : SSC CGL 2016, SSC CPO, SSC CHSL and Railways 


Direction (1-5):
select the related letters/word/ number from the given alternative.
1. GJMP:HKNQ::NQTW:
LNPR
LMPR
MNPT
ORUX

2. 1:130::8:

222
230
320
444

3. A, I, P, V, A, E,?
E
F
G
H
Ans: A-(+8)→I-(+7)→P -(+6)→V -(+5)→A -(+4)→E -(+3)→H

4. M, N, O, L, R, I, V, ?
A
E
F
H
Ans: The given sequence is a combination of two series:I. M,O,R.V AND II. N,L,I,?
The pattern in I is : M-(+2)→O-(+3)→R-(+4)→V The pattern in II is: N-(-2)→L-(-3)→I-(-4)→E.
So, the missing letter is E.

5. 3, 7, 23, 95,?
62
128
479
575

6. India changed over to the decimal system of coinage in ?
April 1995
April 1957
April 1958
April 1959

7. The association of the rupee with pound sterling as the intervention currency was broken in ?
1990
1991
1992
1993

8. The first wholly Indian Bank was set up in
1794
1894
1896
1902

9. States earn maximum revenue through
land revenue
custom revenue
commercial taxes
excise duties on intoxicants

10. Structural employment arises due to
Deflationary Conditions
Heavy industry bias
Shortage of raw meterials
Inadequate productive capacity

Directions(11-15): One Word Substitution
11. The conference takes place once in three years
Triennial
biennial
biannual
triannual

12. The political leader had an evil reputation. He is not trusted.
Turncoat
Dubious
indecisive
doubtful

13. Meaningless language with an exaggerated style intended to impress
hyperbole
bombast
Rhetoric
elocution

14. A person who helps even a stranger in difficulty
generous
benevolent
humane
Samaritan

15. A man who is quite like a woman.
Womanly
Feminine
Feminist
Effeminate

16. A and B started a partnership business investing some amount in the ratio of 3 : 5. C joined them after six months with an amount equal to that of B. In what proportion should the profit at the end of one year be distributed amount A, B and C?
3:7:5
6:10:5
6:10:7
6:7:5
Ans: Let initial investment of A is 3x and B is 5x, then C investment is also 5x, but most important to note in this question is the time duration of investment 
Like, A invested for 12 months, B invested for 12 months and C invested for 6 months. 
A:B:C =(3x*12):(5x*12):(5x*6) 
= 36:60:30 
= 6:10:5

17. Three partners A,B and C shared the profit in a software business in the ratio 5:7:8. They had partnered for 14 months, 8 months and 7 months respectively. Find the ratio of their investments?
19:49:64
20:49:64
20:49:65
20:50:64
Ans: Let their investments be Rs. x for 14 months, Rs. y for 8 months and Rs. z for 7 months respectively 
Then, 14x : 8y : 7z = 5 : 7 : 8 
Now, 14x/8y = 5/7 
y = (49/20)x 
14x/7z = 5/8 
z = (16/5)x 
x:y:z = x:(49/20)x:(16/5)x 
20:49:64

18. A circular garden has a circumference of 440 m. There is a 7 m wide border inside the garden along its periphery. The area of the border is :
2918 m^2
2921 m^2
2924 m^2
2926 m^2
Ans: 2Ï€R = 440 
2 × 22/7 x R = 440 
R = 70 m. 
Inside radius = ( 70 – 7 ) m = 63 m 
Area of the border = Ï€ [(70)^2 – (63)^2]m^2 
= [22/7 x (70 + 63 ) x ( 70 – 63 ) ] m2 = 2926m^2

19. In a bag, there are three types of coins – 1 rupee, 50 paise and 25 paise in the ratio of 3 : 8 : 20. Their total value is Rs. 372. The total number of coins is
1200
961
744
612

20. Two pipes A,B can fill a tank in 24 min. and 32 min. respectively. If both the pipes are opened simultaneously, after how much time B should be closed so that the tank is full in 18 min.?
8 min
12 min
15 min
20 min
Ans: let B be closed after x min. then , 
Part filled by (A+B) in x min. +part filled by A in (18-x)min.=1 
Therefore x*((1/24)+(1/32))+(18-x)*(1/24)=1
(7x/96) + ((18-x)/24)=1. 
7x +4*(18-x)=96. 
Hence, be must be closed after 8 min.

Study notes on Socio - Religious reform movements

Study notes on Socio - Religious reform movements 

YOUNG BENGAL MOVEMENT
  • During the late 1820 and early 1830, there emerged a radical intellectual trend among the youth in Bengal, which came to be known as the ‘Young Bengal Movement’.
  • Founded by Henry Louis Vivian Derozio (1809 – 31). He was a teacher in Hindu College in Calcutta.
  • He also edited the papers, Hesperus and Calcutta Literary Gazette and was connected with the India Gazette.
  • He urged the students to live and die for truth. He also supported women’s education and their rights.



VEDA SAMAJ
  • Called BrahmoSamaj of South. Started by Sridharalu Naidu.
  • He translated books of Brahmo Dharma into Tamil and Telegu.
DHARMA SABHA
  • Initiated by Radhakant Deb in 1830.
  • Was opposed to reforms and protected orthodoxy, but played an active role in promoting western education even to girls.
DRAIN OF WEALTH THEORY
  • R.C. Dutta and DadabhaiNaoroji first cited the drain of wealth theory. Naoroji brought it to light in his book titled “Poverty and Unbritish Rule in India”. R C Dutt blamed the British policies for economic ills in his book “Economic History of India”.
  • Drain of wealth refers to the portion of national product of India, which was not available for consumption of Indians.
  • Drain of wealth began in 1757 after the Battle of Plassey when the Company’s servants began to extort fortunes from Indian rulers, zamindars, merchants and common people and send home.
  • In 1765, the Company acquired the Diwani of Bengal and began to purchase the Indian goods out of the revenue of Bengal and exported them. These purchases were known as Company’s investments.
  • Duty free inland trade provided British merchants a competitive edge over their Indian counterparts.
  • The actual drain, as a part of the salaries and other incomes of the English officials and the trading fortunes of English merchants, was even more.
  • The drain of wealth stunted the growth of Indian enterprise and checked and retarded capital formation in India.
LOKAHITAWADI
  • Started by Gopal Hari Deshmukh. Advocated western education and a rational outlook. He advocated female education for the upliftment of women.
  • As a vptary of national self – reliance, he attended Delhi durbar in 1876, wearing handspun khadi cloth.
INDIAN (NATIONAL) SOCIAL CONFERENCE
  • Founded by M.G. Ranade and Raghunath Rao. It held its first session in 1887.
  • Its main focus was on abolition of polygamy and kulinism and it encouraged intercaste marriages. It also pledged to fight child marriages.
  • The Conference is sometimes referred as the social reform cell of the Indian National Congress.
SERVANTS OF INDIA SOCIETY
  • Formed by Gopal Krishna Gokhale in 1915.
  • It did notable work in providing famine relief and in improving the condition of the tribal.
SEVA SAMITI
  • HridayanathKunzru, a member of the Servants of India Society, organized the Samiti at Allahabad in 1914, to improve the status of the suffering classes, reform criminals and to rescue those suffering in society.
  • Radhaswami Movement:
  • Founded in 1861 by a banker of Agra, Tulsi Ram, popularly known as Shiv DayalSaheb or Swami Maharaj.
  • The sect preached belief in one Supreme Being, the Guru’s supreme position and a simple social life for the believers (the Satsangis).
DEVA SAMAJ
  • Founded by Shiv NarainAgnihotri in 1887. it preached high moral and social conduct like, for instance, keeping oneself away from gambling and intoxicants.
  • Deva Shastra tells us about the ideals of Deva Samaj.

Wednesday, 27 April 2016

SSC CGL Previous Question Papers With answers

 SSC CGL Previous Question Papers With answers

 

Hi friends welcome to our site. Here we are providing the SSC CGL Tier 1 Previous Papers of all years. Staff Selection Commission is going to organize CGL (Combined Graduate Level) Tier 1 examination to fill the various posts in government organizations all over India. SSC invites online applications from interested and eligible candidates. Lakhs of candidates has applied for this SSC CGL Tier 1 Entrance exam. Here, we provide the important study material to help candidates who do not have a good coaching. Candidates can download the SSC CGL Tier 1  previous papers in PDF Format by this the candidates can easily download and can practice well for the SSC CGL Tier 1 2015 Exam .This SSC CGL Tier 1  Previous Question Papers are given with a solution answers. We are providing this SSC CGL Tier 1 Sample Papers to understand the examination pattern and the program. Once you get an idea about the exams and prepare a schedule for each section of the exam.

ssc cgl 2015 tier 1 morning shift paper  16th

ssc cgl 2015 tier 1 morning shift key 16th

ssc cgl 2015 tier 1 Evening shift paper 16th

ssc cgl 2015 tier 1 Evening shift key 16th

ssc cgl 2015 tier 1 morning shift paper  9th

ssc cgl 2015 tier 1 morning shift key 9th

ssc cgl 2015 tier 1 Evening shift paper 9th

ssc cgl 2015 tier 1 Evening shift key 9th

ssc cgl 2014 tier 1 morning shift paper  26th

ssc cgl 2014 tier 1 evening shift paper  26th

ssc cgl 2014 tier 1 morning shift paper  19th

ssc cgl 2014 tier 1 evening shift paper  19th

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reasoning Quiz

Reasoning Quiz

 

1. 'BE' is related to 'FI' and 'LO' is related to 'PS' in the same way as 'RU' is related to –––
1) VW 
2) WZ 
3) VY 
4) VX 
5) None of these
2. Rohan walked 40 metres towards North, took a left turn and walk 20 metres, then he took a right turn and walk 30 metres again he took a right turn and walked 20 metres. How far is he now from the starting point ?
1) 50 metres 
2) 70 metres 
3) 60 metres 
4) Can't be determined 
5) None of these
3. In a certain code language 'GRAPH' is written as '34567' and 'BRAIN' is written as '84592'. How is 'PAIN' written in that code language?
1) 6592 
2) 6729 
3) 6957 
4) 6295 
5) None of these
Direction (Q. 4–8): Study the following information carefully and answer the given question :
A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of an input and its rearrangement.
Input : 18 his 20 75 none being 43 right.
Step I : 18 his 20 75 none 43 right being.
Step II: 20 18 75 none 43 right being his.
Step III: 43 20 18 75 right being his none.
Step IV: 75 43 20 18 being his none right.
And step IV is the last step of the above input, as the desired arrangement is obtained.

As per the rules followed in the above steps, find out in each of the following question the appropriate step for the given input.
Input : door 50 man wait 43 86 colour two 63 12. (All the numbers are two–digit numbers)
4. Which word/number would be at 5th position from the right in step IV ?
1) 12 
2) wait 
3) colour 
4) 86 
5) None of these
5. Which step number is the following output ?
50 43 12 wait 86 two 63 colour door man
1) Step II 
2) Step III 
3) Step IV 
4) Step V
5) There is no such step
6. What is the position of 'wait' in step IV from the right ?
1) seventh 
2) Eight 
3) Sixth 
4) Tenth 
5) None of these
7. How many elements (words or numbers) are there between 'man' and '50' as they appear in the last step of the output ?
1) One 
2) Three 
3) Six 
4) Five 
5) Four
8. Which of the following represents the position of '86' in the step V?
1) Eighth from the left 
2) Fifth from the left 
3) Tenth from the right
4) Seventh from the right 
5) First from the right

Answers:

1. 3;

2. 2;

AB = 40 BE = 30 AE = 40 + 30 = 70 metres

3. 1;

(Q.4-8):

In the machine input the words are arranged in alphabetical order towards right end and numbers are arranged in descending order from left to right.

Input : door 50 man wait 43 86 colour two 63 12.

Step I : 12 door 50 man wait 43 86 two 63 colour.

Step II: 43 12 50 man wait 86 two 63 colour door.

Step III: 50 43 12 wait 86 two 63 colour door man.

Step IV: 63 50 43 12 wait 86 colour door man two.

Step V: 86 63 50 43 12 colour door man two wait.

4. 4
5. 2
6. 3
7. 5
8. 3

Advance Quant Quiz For SSC CGL 2016 (GEOMETRY-QUADRILATERALS)

Advance Quant Quiz For SSC CGL 2016 (GEOMETRY-QUADRILATERALS)

Dear Readers,

As SSC CGL exam is coming near, many of candidates are studying very hard for this exam and want to crack this exam very seriously. Many of candidates understand this thing that QUANTITATIVE APTITUDE Section plays a pivotal role in deciding the cut-off for candidates giving this exam.
Friends, from now on We are starting an online quiz series of "Arithmetic Quant". According to this plan, we would be publishing daily quiz of Arithmetic maths portion from where we would cover a topic each in it and we would update it daily. 
AND ALSO THIS QUIZ SERIES IS NOT PARTICULARLY FOR SSC EXAM BUT ALSO USEFUL FOR OTHER GOVERNMENT EXAM.

FOR Answers click below 
ANS 1,2
ANS 3,4,5
ANS 6,7
ANS 8
ANS 9,10

English Quiz for SSC CGL 2016

English Quiz for SSC CGL 2016

Directions (1-5): In the following questions, some of sentences have errors and some have none. Find out which part of a sentence has an error. The character of that part is your answer. If there is no error, your answer is (D).

1.Several parts of India (A) / reeled under severe heat wave (B) / conditions on Saturday(C)/.No error (D)
A. Several parts of India 
B. reeled under severe heat wave 
C. conditions on Saturday
D. No error 
Ans-D. No error.

2.A 22-year-old man allegedly attempt (A)/ suicide by slitting his throat in full (B)/ public view at a temple in North-West Delhi’s (C)/ . No error (D)
A.A 22-year-old man allegedly attempt 
B. suicide by slitting his throat in full 
C. public view at a temple in North-West Delhi’s 
D. No error
Ans-A, attempted will be used in the place of attempt .(Statement talked about past)

3.The matter have been listed for (A)/ hearing by a Metropolitan Magistrate (B)/ in Patiala House Courts on Monday (C)/ No error.(D)
A. The matter have been listed for 
B. hearing by a Metropolitan Magistrate 
C. in Patiala House Courts on Monday 
D. No error
Ans-A . has will be used in the place of have.(Has is used because matter is used if matters will be used then we will use have).

4.There have been no major communal riots (A) / in the past two years but every small incidents has been blown (B)/ up in the media into a huge atrocity (C)/ No error.(D)
A. There have been no major communal riots
B. in the past two years but every small incidents has been blown
C. up in the media into a huge atrocity
D. No error.
Ans-B. incident will replace incidents .As has been used so we will use incident instead of incidents .

5.Analysts expect private banks (A)/ will report better earnings as compared to (B)/ their public sector counterparts (C)/ No error.(D)
A. Analysts expect private banks 
B. will report better earnings as compared to 
C. their public sector counterparts 
D. No error.
Ans -D. No error.

6.Efficacy of the judicial system is vitally (A)/ connected at the Modi government's 'Make in India' (B)/ and 'Ease of doing business' campaigns (C)/ . No error (D)
A. Efficacy of the judicial system is vitally
B. connected at the Modi government's 'Make in India'
C. and 'Ease of doing business' campaigns 
D. No error
Ans- B. With will be used in the place of at.

7.The Kolkata Knight Riders have emerged as (A)/ the top team in this edition of the IPL (B)/ notching up three wins in four match (C)/. No error (D)
A. The Kolkata Knight Riders have emerged as
B. the top team in this edition of the IPL
C. notching up three wins in four match
D.No error
Ans- C, Matches will be used in the place of match.

8.Virat Kohli posted (A)/ a adorable photo with Dhoni’s daughter (B)/ on his Facebook page (C)/ .No error(D)
A. Virat Kohli posted
B. a adorable photo with Dhoni’s daughter
C. on his Facebook page
D.No error
Ans-B, an will be used in the place of a.

9.Sunny Leone has (A)/ taken up a new role (B)/ in her career, by turning a writer.(C)/ No error (D)
A.Sunny Leone has
B. taken up a new role
C. in her career, by turning a writer
D. No error
Ans-D. No error

10.Pankaja Munde posted series of selfies (A)/ on Twitter clicked in Latur, (B)/ reeling under drought, during a weekend tour(C)/ No error (D)
A. Pankaja Munde posted series of selfies
B. on Twitter clicked in Latur
C. reeling under drought, during a weekend tour
D.No error
Ans- A, a will be used before series.

Science Quiz Based on NCERT

Science Quiz Based on NCERT




1.Which of the following waves do not require any kind of medium to propagate?
A.Sound
B.Earthquake waves
C.Light waves
D.Water surface waves

2.Waves produced on the surface of water are:
A.Longitudinal only
B.Transverse waves only
C.Electromagnetic Waves
D.Both Longitudinal and Transversal

3.Propagation of wave transfers:
A.energy only
B.matter only
C.both energy and matter
D.none of these

4.In longitudinal waves, the particles vibrate in a ___________ direction of propagation
A.parallel
B.perpendicular
C.curved
D.both parallel and perpendicular

5.A medium transmits a sound wave by virtue of it’s?
A.elasticity
B.inertia
C.density
D.both inertia and elasticity 

6.The number of oscillations completed in one second is called _________.
A.time period
B.velocity
C.frequency
D.wavelength

7.What type of sound waves can propagate in solids?
A.Longitudinal only
B.Transverse only
C.Either longitudinal or transverse
D.Non mechanical waves only

8.The time taken to complete one oscillation is called _________.
A.time period
B.velocity
C.frequency
D.wavelength

9.Sound wave of which of the following frequency is an ultrasonics sound?
A.30 Hz
B.300 Hz
C.3000 Hz
D.30,000 Hz

10.In which of the following, speed of the sound is maximum:
A.air
B.water
C.steel
D.kerosene

Answers:
1. C
2. B
3. A
4. A
5. C
6. C
7. C
8. A
9. D
10. C

History Quiz For SSC Exams

History Quiz For SSC Exams

1. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists:
            List-I (Publication) List-II (Person)
A. Vande Matram 1.  Annie Besant 
B. Common Weal         2.  Bhupendra Nath Dutta
C. The Pupil         3.  Bipin Chendra Pal
D. Yugantar          4.  Lala Lajpat Rai
Code : A   B   C   D
(a)    2   4   1   3
(b)    3   1   4   2
(c)    2   1   4   3
(d)    3   4   1   2
1. B
2. Who amongst the following is the author of the famous classical book ‘A Passage To India’?
(a) Mark Twain
(b) Nayantara Sehgal
(c) Nirad C. Choudhuri
(d) E.M. Foster
2. D
3. Teacher’ Day is celebrated on the Birth day of
(a) Jawahar Lal Nehru 
(b) S. Radha Krishnan 
(c) Rajendra Prasad
(d) Indira Gandhi
3. B
4. The National Calender, which is based on Saka Era, was introduced in the year___
(a) 1957
(b) 1951
(c) 1949
(d) 1947
4. A
5. With reference to India Freedom struggle which one among the following events occurred earliest?
(a)Gandhi-Irwin Pact 
(b) Lucknow Pact
(c) Cripps Mission Proposals 
(d) August Offer
5. B
6. Who of the following started the newspaper ‘Bande Mataram’?
(a) Barindra Kumar Ghosh 
(b) Bipin Chandra Pal 
(c) Devendra Nath Tagore 
(d) Surendra Nath Bannerjee

6. B
7. Who was the Prime minister of England when India got independence? 
(a) Attlee 
(b) Churchill  
(c) Thatcher 
(d) Wilson 
7. A
8. Who was the first Indian to get selected in ICS?
(a) Satyendra Nath Tagore 
(b) Sarojini Naidu
(c) Lala Lajpat Rai
(d) C. R. Das
8. A

9. Who headed the Cabinet Mission?
(a) Staford Cripps  
(b) A. V. Alexander 
(c) Lord Pathic Lawrence 
(d) None of these 
9. C
10. Which British Governor General introduced Postage Stamp in India?
(a) Lord Dalhousie 
(b) Lord Auckland
(c) Lord Canning
(d) Lord William Bentick
10. A

Test Of The Day

  Test Of The Day

1. Captain of the first national Hockey team who was also the member of constituent assembly
A. Baldev Singh
B. Somnath Lahiri
C. Jaipal Singh
D. K.M. Munshi
1: C

2. Mahatma Gandhi’s vision about Indian constitution was published in which magazine?
A. Discovery Of India
B. Young India
C. New India
D. Indian Gazette
2: B

3. Who was the President of the Indian Constituent Assembly?
A. Motilal Nehru
B. Rajendra Prasad
C. Sarojini Naidu
D. B. R. Ambedkar
3: B
4. Which of the following days is celebrated to mark the enforcement of the constitution?
A. Republic Day
B. Independence Day
C. Gandhi Jayanti
D. Constitution Enforcement Day
4: A

5. When did the Indian Constitution come into force? 
A. 26th Nov, 1949
B. 15th August, 1947
C. 26th Jan, 1950
D. 26th Jan, 1930
5: C
6. A cycle is sold at a profit of 15%. If both the cost price and selling price is decreased by Rs. 200 the profit would be 5% more what is the original cost price of cycle ?
1) Rs. 1200
2) Rs. 1000
3) Rs. 800
4) Rs. 600
Answer:6. 3
Let the original cost proce is x, so SP is
115x/100 = 23x/20
Now CP = x - 200
SP = 23x/20 - 200
Profit = 23x/20 - 200 - (x - 200) = 23x/20 - x = 3x/20
% Profit = 3x/20 * 1/(x - 200) * 100 = 20
3x/(x - 200) = 4
3x = 4x - 800
x = 800

7. A person lends Rs. 4200 to 'A' for 3 years and Rs. 6500 to 'B' for 7 years. If the person gets Rs. 8134 as interest then what is the rate of interest per annum ?
1) 6%
2) 8%
3) 10%
4) 14%
Answer: 
7. 4
Let the rate of interest is r% p.a.
4200*r*3/100 + 6500*r*7/100 = 8134
126r + 455r = 8134
r = 8134/581 = 14% p.a.
8. A sum amounts to Rs. 98010 in 2 years and to Rs. 107811 in 3 years compounded annually. What is the sum ?
1) Rs. 81000
2) Rs. 84000
3) Rs. 87000
4) Rs. 90000
Answer:(1)
P (1 + R/100)^3 = 107811
p(1 + r/100)^2 = 98010
1 + r/100 = 107811/98010
r/100 = 9801/98010
r = 10%
P = (1 + 10/100)^2 = 98010
p = 98010 * 100/121 = 81000

9.4 men and 6 women finish a job in 8 days, while 3 men and 7 women finish it in 10 days. In how many days will 10 women working together finish it ?
A.30 days
B.40 days
C.50 days
D.60 days
Answer:9.(B)
Let 1 man's 1 day work = x
and 1 woman's 1 days work = y.
Then, 4x + 6y = 1/8
and 3x+7y = 1/10
solving, we get y = 1/400 [means work done by a woman in 1 day]
10 women 1 day work = 10/400 = 1/40
10 women will finish the work in 40 days
10.10 women can complete a work in 7 days and 10 children take 14 days to complete the work. How many days will 5 women and 10 children take to complete the work?
A.6 days
B.7 days
C.8 days
D.9 days
Answer:(B)
1 woman's 1 day's work = 1/70
1 Child's 1 day's work = 1/140
5 Women and 10 children 1 day work =
(5/70+10/140)=1/7
So 5 women and 10 children will finish the work in 7 days.
Directions (11 – 12): Select the related word/letter/number from the given alternatives.

11.  ELIMS : SMILE : : KRAPS : ?
(a) KRAPS
(b) SPARK
(c) SARKP
(d) KARPS
Answer:B

12.  Patrol : Security : : Insurance : ?
(a) Money
(b) Policy
(c) Savings
(d) Risk
Answer:D
13. Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it ?
mc_m_a__ca_ca_c_mc
(a) a c m m m a
(b) c a m c a m
(c) a a a c m m
(d) a c m m m c
Answer:A

14. B, D, G, I, L, ? 
A.M
B.N
C.O
D.P
Answer :  B

15 Pointing to a woman, Malar said, “Her only sister is the mother of my daughter’s mother”. How is the woman related to Malar?
A – Grand Mother
B – Mother
C – Sister
D – Aunt
Answer : D

Directions(16-18): Select the words or group of words that is most similar in meaning (synonym) to the word in capital letters:
16.Enlighten
A.mislead
B.secrete
C.conceal
D.catechize
Ans-D.catechize

17.Irresistible
A.incapable
B.scrumptious
C.weak
D.avoidable
Ans-B.scrumptious

18.Penetrate
A.yield
B.surrender
C.withdraw
D.insinuate
Ans-D.insinuate

Directions:(19-20) Find Correct Spelling in given words.
19.
a.Accommodation
b.Accomadation
c.Accomadation
d.Accomadtin
Ans. A

20.
a.Efficient 
b.Treatmeant
c.Beterment 
d.Employd
Ans.A